طرح کلان ملی و یاری بیماران کرونایی

اکسیژن خون با دستگاه ایران‌ساخت اندازه‌گیری شد

دستگاه پالس اکسی متر دستگاهی پیشرفته که با کمک فعالان فناور داخلی، ایران‌ساخت شد تا میزان اکسیژن اشباع خون بیماران اندازه‌گیری شود.

یکی از اولویت‌های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، استفاده از ظرفیت شرکت‌های دانش‌بنیان برای تامین نیازهایی است که اهمیتی راهبردی برای کشور دارند و از دانش و فناوری پیچیده‌ای برخوردار هستند.

این محصولات که از اهمیت فناورانه و راهبردی بالایی برخوردارند یا پیش از این در کشور تولید نشده‌اند، در قالب طرح‌های کلان ملی و فناورانه حمایت می‌شوند.

 

با شیوع ویروس کرونا و نیاز مبرم حوزه سلامت کشور به تجهیزات پزشکی، عزم شرکت‌ها جزم شد تا بسیاری از تجهیزاتی که دنیا با کمبود آن‌ها مواجه بود، در داخل کشور و به کمک فناوری بومی تولید شود.

دستگاه پالس اکسی‌متر یا اندازه‌گیر میزان اکسیژن، یکی از همین دستگاه‌ها است که در پایش وضعیت بیماران تنفسی اهمیتی ویژه دارد.

همچون تمامی محصولات حوزه پزشکی مهم ترین ویژگی پالس اکسیمتر دقت آن است و از طرفی با توجه به اختلاف قیمت بالا در حسگرها و قطعات مورد استفاده در آن، بسیاری از محصولات برای کاهش هزینه تمام شده فاقد کیفیت و دقت کافی هستند.

 

رفع نیازی حیاتی از حوزه سلامت

پروژه  پالس اکسیمتر مپوا با در کنار قیمت تمام شده بسیار پایین تر از رقبای خارجی با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به مرحله تجاری سازی‌رسید و توانست نیاز حیاتی کشور را تامین و استقلال فناورانه در این محصول را به همراه بیاورد.

 

 اهمیت بالا در کنار تامین نیاز فناورانه

این تجهیز با توجه به شرایط حاضر جزو کالاهای راهبردی در مقابله با کرونا است و از آنجایی‌که نیاز مبرم مجموعه خدمات درمانی در کشور نیازمند استفاده از این وسیله برای بیماران دارای مشکلات ریوی و همچنین کرونا به شمار می‌رود، از اهمیت بالایی برخوردار است..

این طرح بر اساس اهداف خرد و کلان در ساختار صنعت و فناوری کشور مورد مطالعه قرار گرفته و با رسیدن به مرحله تجاری‌سازی، دستاوردهایی چون بومی‌سازی دانش ساخت و طراحی دستگاه پالس اکسیمتر، پر کردن خلأ ناشی از کمبود این تجهیز پزشکی در داخل ایران، ایجاد اشتغال و بهره گیری از نیروی کارآمد و متخصص داخلی و پاسخ به نیاز بیمارستان ها و جامعه پزشکی به این محصول برای مقابله با کرونا در کوتاه مدت و توسعه محصول و تولید محصولات مشابه هم خانواده همچون پالس اکسیمتر نوزاد و مانتیوری در میان مدت را به همراه داشته است.

 

ایجاد اشتغال برای متخصصان

در فرآیند تکمیل این طرح کلان فناور، از توانمندی و تخصص جمعی از دانش‌آموختگان دانشگاهی و فعالان فناور کشور بهره برده شد. در فرآیند تحقیق و توسعه، بازاریابی، فروش و صادرات این پروژه بالغ بر 30 نفر مشغول فعالیت بودند که تحصیلات دانشگاهی در رشته‌های مکانیک، الکترونیک، اپتیک و مهندسی داشتند.

در حال حاضر شرکت‌های بسیاری در دنیا در زمینه تولید این دستگاه فعالیت می‌کنند و  تا پیش از این در ایران هیچ شرکتی موفق به تولید این محصول نشده بود اما با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری،  شرکت مپوا را می توان به عنوان اولین و تنها تولید کننده محصول پالس اکسیمتر انگشتی در ایران و خاورمیانه دانست.

 

//isti.ir/Z8dr