معرفی سه نوآوری پزشکی

آيفون در خدمت آندوسکوپي

يافتن روش‌هاي درماني جديد از گذشته‌هاي دور تا زمان حال يکي از وظايف طبيبان و متخصصين بوده و هست. پيشرفت علوم مختلف و ابداع فناوري‌هاي جديد همواره به اين جست‌وجو کمک رسانده و هدف نهايي تمام اين تکنولوژي‌ها راحتي بيشتر و بهبود کيفيت زندگي انسان است. آنچه در ادامه مي‌خوانيد اشاره‌اي به چند نوآوري در علم پزشکي است.


Endoscope-i

آندوسکوپ وسيله‌اي حياتي براي تشخيص و بررسي مشکلات مختلف پزشکي از جمله دستگاه گوارش، ديسک کمر، حفره‌هاي بيني و موارد مشابه است. به‌تازگي نوعي آندوسکوپ جديد طراحي و عرضه شده است به نام Endoscope-i که بر پايه تکنولوژي تلفن‌هاي هوشمند آيفون کار مي‌کند. اين وسيله هوشمند تصاوير و ويدئوهايي را طي مراحل آندوسکوپي تهيه مي‌کند که سريع و آسان با يک کليک با تيم پزشکي معالج به اشتراک گذاشته مي‌شوند. اين آندوسکوپ اندازه‌اي کوچک دارد و در ابعاد جيبي ساخته شده و شامل يک آداپتور آيفون و يک اپ است. طراحي آن آسان و راه‌حلي براي براي اشتراک گذاشتن پرونده پزشکي بيمار با تيم پزشکان وي است.

به صورت معمول، زماني که متخصص گوش و حلق و بيني آسيب‌هاي وارد آمده به پرده گوش را بررسي مي‌کند با کمک آندوسکوپ مشکل بيمار را تشخيص مي‌دهد و با دست تصويري از آسيب پرده گوش را رسم مي‌کند که ممکن است شکل آن بين دو نوبت معاينه تغيير يابد. با کمک Endoscope-i اين مشکل حل شده است چون عکس‌هاي تهيه شده را مي‌توان در يک گوشي هوشمند ذخيره يا با کمک واي‌فاي به کامپيوتر منتقل کرد. با کمک اپ همراه اين وسيله اپراتور مي‌تواند رنگ، فوکوس و نوردهي تصاوير تهيه شده را تنظيم کند. همچنين مي‌توان از مراحل آندوسکوپي ويدئو تهيه کرد که با کمک اپ قابل ويرايش است.


وسيله‌اي جديد براي تست گلبول‌هاي قرمز

تيمي از پژوهشگران دانشگاه وسترن ريزرو در کلولند آمريکا نوعي وسيله جديد ابداع کرده‌اند که بنا به توصيف آن‌ها از يک پلت‌فرم ميکروسيال و يک الگوريتم کامپيوتري محاسبه‌گر تشکيل شده است. گلبول‌هاي داسي‌شکل نوعي بيماري ارثي است که در آن پروتئين حامل اکسيژن، هموگلوبين، فرم طبيعي ندارند. گلبول‌هاي قرمز نرمال شکلي شبيه دونات دارند و انعطاف‌پذيرند بنابراين مي‌توانند از کوچک‌ترين مويرگ‌ها عبور کنند و اکسيژن را به بافت‌هاي بدن برسانند، اما هموگلوبين داسي‌شکل ممکن است در ساختار گلبول قرمز ساختاري سفت بيابند و سبب تغيير شکل گلبول قرمز از گرد به خميده يا داسي شکل شوند. اين گلبول‌ها چسبندگي بيشتري دارند و انعطاف‌پذيري خود را از دست مي‌دهند و به صورت لخته درون رگ باعث گرفتگي و اختلال در اکسيژن‌رساني مي‌شوند. اين اختلال با علائمي مانند درد شديد همراه است و بدون هيچ نشانه قبلي و ناگهاني رخ مي‌دهد و در موارد سبب مرگ بيمار مي‌شود. تنها راه درمان اين بيماري استفاده از پيوند سلول‌هاي پايه‌اي است. بيماران داراي اين مشکل بايد دائما تحت نظارت باشند.

با تخمين ميزان سفتي و چسبندگي يا تغيير شکل پويا و خاصيت دگرچسبي گلبول‌هاي قرمز با وسيله ابداعي ياد شده مي‌توان پيشرفت و رفتار بيماري را بررسي و ثبت کرد. به اين ترتيب، پزشکان مي‌توانند درمان‌هاي جديدتر و موثرتر براي اين مشکل بيابند. روش‌هاي امروزي مطالعه گلبول‌هاي داسي مانند ميکروسکوپ نيروي اتمي يا اپتيکال تويزر نمي‌توانند مانند اين نوآوري با نمونه کامل خون در محيط آزمايشگاه کار کنند.


نانوسنسورها و سيستم ايمني مصنوعي

دکتر توماس وبستر از دانشگاه نورت‌ايسترن در بوستون آمريکا مشغول پژوهش روي پروژه‌اي است که هدف نهايي آن ايجاد نوعي سلول‌هاي ايمني سنتزي يا مصنوعي است. در اين مطالعه از نانوسنسورهاي قابل پيوند استفاده مي‌شود؛ سنسورهاي بسيار ريز که قابل انتقال به بدن بيمارند و به پزشک امکان مي‌دهند تشخيص بيماري را از درون بدن بيمار بسيار دقيق‌تر انجام دهد. اين سنسورها که بر پايه ريزلوله‌هاي کربني ساخته مي‌شوند و مي‌توانند اولين نشانه‌ها را از علائم بيماري، بسيار قبل از آن‌که نشانه‌هاي خارجي ظهور يابند، براي پزشک روشن سازند يا با بررسي وجود يا نبود نوعي ترکيبات شيميايي مرتبط با بيماري‌ها در مراحل بسيار ابتدايي وجود آن‌ها را تشخيص دهند.

بسياري از مشکلات در مراحل ابتدايي کوچک‌ترين نشانه‌اي ندارند مانند سرطان پانکراس و زماني تشخيص داده مي‌شوند که کار از کار گذشته است. به گفته دکتر وبستر، در صورت موفقيت و استفاده از اين نانوسنسورها انقلابي در تشخيص و درمان بيماري‌ها رخ مي‌دهد.

منبع: مجله دانش بنیان

کلمات کلیدی
//isti.ir/ZSSa