آينده متعلق به اقتصادهاي نوظهور است

قدرتمندترین اقتصادهای جهان در سالی که گذشت


مجمع جهاني اقتصاد در گزارشي به نقل از بانک جهاني، فهرستي از قدرتمندترين اقتصادهاي جهان در سال گذشته ميلادي (2017) منتشر کرد که در آن اقتصاد ايالات متحده با 18 تريليون دلار در صدر قرار دارد.
بنا بر گزارش مجمع جهاني اقتصاد، به نقل از بانک جهاني، اقتصاد ايالات متحده در سال 2017 ميلادي بزرگ ترين اقتصاد جهان نام گرفت و با 18 تريليون دلار و در دست داشتن يک چهارم از سهم کل اقتصاد جهان (4/23 درصد) در صدر قرار گرفت. پس از ايالات متحده، چين با 11 تريليون دلار و سهم 8/14 درصدي از اقتصاد جهان در رتبه دوم قرار گرفت و ژاپن با 4/4 تريليون دلار و سهم 6 درصدي در اقتصاد جهان، با فاصله نسبتا زياد در رتبه سوم بزرگ ترين اقتصادهاي جهان ايستاد.
در اين فهرست، کشورهاي اروپايي حائز رتبه هاي سوم تا ششم شدند به طوري که آلمان با اقتصادي به ارزش 3/3 تريليون دلار، انگليس با 9/2 تريليون دلار و فرانسه با اقتصاد 4/2 تريليون دلاري، به ترتيب در رتبه هاي چهارم تا ششم قرار دارند. همچنين هند با اقتصاد دو تريليون دلاري و ايتاليا با اقتصادي به ارزش بيش از 8/1 تريليون دلار توانسته اند رتبه هاي هفتم و هشتم اين رده بندي را در اختيار بگيرند.
رتبه نهم اين رده بندي با 8/1 تريليون دلار در اختيار بزرگ ترين اقتصاد امريکاي لاتين يعني برزيل قرار دارد و کانادا با اقتصاد 5/1 تريليون دلاري خود در رتبه دهم فهرست قرار گرفته است.












سريع ترين رشد اقتصادي جهان
گرچه ايالات متحده سال هاست در صدر فهرست قدرتمندترين اقتصادهاي جهان قرار دارد، اما به نظر مي رسد اين يکه تازي ديري نپايد چراکه نزديک ترين کشور تعقيب کننده ايالات متحده يعني چين، با سرعت رشد مثال زدني به زودي و در صورت ادامه اين روند، در صدر قدرتمندترين اقتصادهاي جهان قرار خواهد گرفت. گرچه ارزش اقتصاد چين 7 تريليون دلار از اقتصاد امريکا کمتر است اما اقتصاد چين در سال 2016 ميلادي با نرخ 7/6 درصد رشد داشته درحالي که نرخ رشد اقتصادي ايالات متحده طبق آمارهاي اعلامي از سوي صندوق جهاني پول 6/1 درصد بوده است که در صورت ادامه اين روند، چين به زودي يکه تاز اقتصاد جهان خواهد شد.
چين همچنين توانسته جايگاه هند را به عنوان سريع الرشدترين اقتصاد بزرگ جهان تصاحب کند، ضمن اين که در گزارش چشم انداز اقتصاد جهان که از سوي صندوق بين المللي پول منتشر مي شود، رشد اقتصادي چين در سال 2016 ميلادي 7/6 درصد اعلام شده در حالي که اين رقم براي هند 6/6 درصد بوده است. از سوي ديگر، اقتصاد برزيل در سال گذشته ميلادي 5/3 درصد کوچک تر شده و جالب اين جاست که در فهرست 10 اقتصاد قدرتمند جهان، برزيل تنها کشوري است که افت اقتصادي را تجربه مي کند.
نمودار زير 40 اقتصاد بزرگ جهان را به تفکيک نشان مي دهد که اين کشورها به ترتيب قرارگيري در قاره ها با رنگ هاي مشابه نمايش داده شده اند.













همان طور که در اين نمودار شاهد هستيم، کشورهاي بلوک آسيا به وضوح داراي بزرگ ترين سهم در فهرست فوق هستند، اما از نظر ارزش اقتصادي، روي هم رفته اندکي بيشتر از يک سوم توليد ناخالص کل جهان را در اختيار دارند که از اين حيث مي توان اين قاره را با امريکاي شمالي که 95/27 درصد از سهم کلي اقتصاد جهان را در اختيار دارد، مقايسه کرد. پس از اين دو قاره، اروپا با 37/21 درصد از GDP کل جهان، رتبه سوم را در اختيار دارد. بدين ترتيب، سه قاره آسيا، امريکاي شمالي و اروپا، روي هم رفته 16/83 درصد يعني بيش از چهار پنجم برون داد کلي اقتصادي جهان را تشکيل مي دهند.
بزرگ ترين اقتصادهاي جهان در سال 2050 ميلادي کدامند؟
نتايج يک مطالعه جديد که از سوي موسسه «پرايس واترهاوس کوپر» انجام شده نشان مي دهد، به دليل رشد سريع تر اقتصادهاي درحال توسعه نسبت به اقتصادهاي پيش رفته، چين در سال 2050 ميلادي در صدر فهرست قدرتمندترين اقتصادهاي جهان قرار خواهد گرفت.
بنا بر اعلام اين موسسه، هند در سال 2050 ميلادي در رتبه دوم اقتصادهاي قدرتمند جهان قرار مي گيرد و ايالات متحده در رتبه سوم و احتمالا اندونزي در رتبه چهارم قرار خواهند گرفت. موسسه «پرايس واترهاوس کوپر» پيش بيني کرده که در سال 2050 ميلادي، اقتصاد انگليس احتمالا به رتبه دهم جدول تنزل يابد و فرانسه نيز جايي در اين فهرست نداشته باشد. بنا بر پيش بيني هاي اين موسسه، ايتاليا حتي جزو 20 اقتصاد قدرتمند جهان در سال 2050 ميلادي نخواهد بود و اقتصادهاي سريع الرشدي نظير مکزيک، ترکيه و ويتنام جايگاه اين کشورها را در اين رده بندي تصاحب خواهند کرد.
اين گزارش همچنين پيش بيني کرده که به لطف افزايش بهره وري ناشي از فناوري، اندازه اقتصاد جهان تا سال 2050 ميلادي بيش از دو برابر رشد داشته باشد که اين رشد فراتر از سرعت رشد جمعيت خواهد بود.

جايگاه اقتصادي ايران در سال 2050 ميلادي
موسسه «پرايس واترهاوس کوپر» در گزارش جديد خود پيش بيني کرده که اقتصاد ايران تا سال 2050 ميلادي به رتبه 17 اقتصادهاي قدرتمند جهان صعود خواهد کرد. اقتصاد ايران هم اکنون در رده 18 جهان قرار دارد که طبق پيش بيني هاي موسسه «پرايس واترهاوس کوپر»، رتبه اقتصادي کشورمان تا سال 2030 ميلادي به 16 ارتقا خواهد يافت. بدين ترتيب اقتصاد ايران در سال 2050 ميلادي، بالاتر از کشورهاي کره جنوبي، فيليپين، ويتنام، ايتاليا، کانادا و حتي اسپانيا قرار خواهد گرفت.
اين در حالي است که موسسه «پرايس  واتر هاوس  کوپر» در گزارش پيشين خود که در ماه فوريه 2015 ميلادي منتشر کرده بود وضعيت اقتصاد ايران را بسيار نازل تر از پيش بيني جديد خود اعلام کرده بود؛ در گزارش پيشين اين موسسه که اکنون دست خوش اصلاحات جدي شده، پيش بيني شده بود جايگاه ايران که در سال 2014 در رده 18 اقتصادهاي بزرگ جهان قرار داشته، تا سال 2030 به جايگاه 19 تنزل يابد و در نهايت در سال 2050 ميلادي جايگاه بيست و پنجمين اقتصاد بزرگ جهان را تجربه کند.

منبع: مجله دانش بنیان

کلمات کلیدی
//isti.ir/Ziwg