سعید سرکار در افتتاحیه پنجمین مجمع اقتصاد فناوری نانو:
سعيد سرکار، دبير ستاد توسعه فناوريهاي نانو معاونت علمي، در افتتاحيه پنجمين مجمع اقتصاد فناوري نانو که به همت اين ستاد برگزار شد، گفت: «اگر اقتصاد دانش بنيان در کشور ما شکوفا شود، از نظر اقتصادي در مدار ديگر در ميان کشورهاي جهان قرار خواهيم گرفت. ما در تبديل ثروت به دانش نزديک به دو دهه تجربه داريم، ولي هدف تحقيق و پژوهش بايد توليد دانش باکيفيت باشد. بايد بتوانيم دانشي را که توليد ميکنيم، با کيفيت بالاتري توليد کنيم و ابداعات و اختراعات را از آنها استخراج کنيم. ما بدون ريشه رشد و ثمردهي نخواهيم داشت و توليد دانش باکيفيت به مثابه ريشه اقتصاد دانش بنيان است.»
او با بيان سوالي به اهميت توجه به زيرساختها پرداخت: «چطور از پژوهشگاه و مراکز تحقيقاتي انتظار ابداع و اختراع داشته باشيم، وقتي نتوانيم زيرساختهاي آن را در اختيارشان بگذاريم؟»
سرکار با بيان اين مسئله که متاسفانه امروز بسياري از اساتيد و دانشجويان ما ادبيات پتنت و ثبت اختراع را نميدانند، توضيح داد: «ما بايد در دانشگاهها فرهنگ پتنت را نهادينه کنيم. متاسفانه امروز بسياري از اساتيد و دانشجويان ما ادبيات پتنت و ثبت اختراع را نميدانند. يکي از مهمترين ملزومات اقتصاد دانش بنيان ثبت پتنت است.»
دبير ستاد توسعه فناوري نانو معاونت علمي ضمن تاکيد بر اين نکته که اگر نتوانيم به بازارهاي بين المللي برسيم، در آينده نه چندان دور شرکتهاي دانش بنيان ما به بن بست خواهند رسيد، گفت: «براي ورود به بازارهاي بين المللي بايد کشورمان را در جوامع بين المللي به رسميت بشناسند. اگر قرار باشد ما را به رسميت بشناسند، بايد بتوانيم کيفيت محصولات خودمان را بالا بياوريم و کيفيت آن را حفظ کنيم و به جوامع بينالمللي بشناسانيم. ما بايد براي صادرات محصولات هايتک دقت بالاتري نسبت به واردات داشته باشيم. امروز بايد بين المللي فکر و طراحي کنيم و با توجه به معيارها و استانداردهاي بين المللي قدم برداريم. اگر اين اتفاق در توليد محصول حاکم شد، قطعا اين محصول به بازارهاي بين المللي راه پيدا ميکند.»
او با اشاره به اينکه ورود در بازار بين المللي روش خاص خود را ميطلبد، گفت: «امروز نگاه دنيا و کشورهاي پيشرفته مانند نگاه ما به يک کشور عقب افتاده است. حتي اگر محصولات با تکنولوژي بالا (هايتک) در ايران ساخته شود، باور نميکنند. پس بايد در بحث جا انداختن «ساخت ايران» دقت کنيم. جا انداختن محصول «ساخت ايران» زمان ميبرد و شايد دهه ها بايد صبر کرد. براي ورود به بازار بين المللي بايد تاجران عرصه بين المللي داشته باشيم تا در عرصه تجاري سازي محصولات هايتک کمک کننده باشند.»
او امروز را نيز براي تربيت بازاريابهاي عرصه هايتک دير دانست و افزود: «اين مقوله تخصص نياز دارد و ادبيات خاص خود را ميطلبد. امروز هيچ تشکلي در اين عرصه وجود ندارد و بايد براي آن برنامهريزي، سرمايه گذاري و صبر کنيم.
سرکار چرخه تبديل دانش به ثروت را چرخهاي عنوان کرد که نياز به برنامه ريزي، سرمايه گذاري و ايجاد زيرساختهاي لازم دارد.
برنامه هاي پنجمين مجمع اقتصاد فناوري نانو
مجمع اقتصاد فناوري نانو، اصليترين گردهمايي سالانه مديران و فعالان اکوسيستم فناوري نانو است. اين رويداد که در فضايي نوآورانه و متفاوت برگزار ميشود، هر سال بر موضوعات و چالشهاي مختلفي تمرکز دارد. پنجمين دوره مجمع نيز بر دو مبحث جدي در حوزه نانو متمرکز بود. روز اول اين رويداد به چالشها، راهکارها و تجربيات مرتبط با کارآفريني پرداخت و در روز دوم آن، مباحث مرتبط با توسعه بازار و پيشرفت شرکتهاي دانش بنيان در زمينه فروش مورد تحليل گرفت. در اين دوره 600 شرکتکننده ثبت نام کردند و در نشست و پنلهايي که با موضوعات کسب و کار و چالشها داير شد، شرکت کردند.
پنل اول با عنوان «چالشهاي کسب و کار» با پنج محور توسط فرهاد زند، از مديران سابق شرکت مکنزي بزرگترين شرکت مشاوره دنيا در روز افتتاحيه ارائه شد. تيمسازي در کسب و کار، روند انتخاب ايده داراي بازار، شناخت بازار هدف، روشهاي بازخورد از بازار و مشتري، اصلاح ساختار کسب و کار از مباحثي بودند که در اين پنل ارائه شدند. همچنين در اين پنل تجربيات دو شرکت که منسوجات ضد امواج و نانودارو توليد ميکنند نيز ارائه شد.
در دومين پنلي که روز اول افتتاحيه برگزار شد، فناوريهاي منتخب به سرمايه گذاران معرفي شدند. در اين پنل 60 نفر از شرکتهاي صنعتي دعوت شدند. از فناوريهايي که ارائه آنها صورت گرفت، عايقهاي صوتي، ذخيره سازي انرژي گرمايي و رنگدانه در صنايع پليمر بودند.
يکي از برنامههاي جانبي پنجمين دوره مجمع اقتصاد فناوري نانو، نشست براي متخصصان حوزه نانو بود که در صنايع اشتغال دارند. بدين واسطه تلاش شد که افراد ايده ها و طرحهاي خود را وارد بازار کنند. در اين قسمت از برنامه هاي مجمع اقتصاد فناوري نانو، مهندس نجيمي، دبير کارگروه صنعت و بازار ستاد توسعه فناوري نانو و شرکتهاي آرياپليمر پيشگام و گلريز، حضور داشتند.
در روز دوم از برگزاري مجمع اقتصاد فناوري نانو از پتروشيمي تبريز و شرکت آب و فاضلاب کشور تقدير به عمل آمد.
در دومين روز، پنلي با محوريت توسعه بازار برگزار شد که در آن پيرامون مسائل صادراتي صحبت شد. شرکت خودرويي و شرکت تجهيزات آزمايشگاهي و صنعتي که محصول توليد ميکنند، در اين خصوص توضيحاتي ارائه دادند. کارگاههاي «اصول موفقيت در بازار» و «توسعه کسب و کار» نيز در روز دوم برگزار شدند.
منبع: مجله دانش بنیان
ارسال به دوستان