زماني که به آينده فکر ميکنم بياختيار فيلم «مه» را به ياد ميآورم؛ فيلمي در ژانر علمي-تخيلي و وحشت به کارگرداني فرانک دارابونت که براساس داستان «مه» اثر استيون کينگ در سال 2007 ساخته شده است. داستان فيلم بر اين اساس است که آزمايشهايي سبب باز شدن ارتباطي بين دنياي ما و جهاني موازي شدهاند که نتيجه آن ورود يک مه غليظ از آن دنيا به جهان ماست؛ البته اين مه تنها ارمغان آن دنيا نيست! مجموعهاي از هيولاها و موجودات ترسناک هم راه خود را به دنياي ما باز ميکنند که براي دو ساعت بيننده را پاي تلويزيون ميخکوب کنند. آينده مانند اين مه شگفتانگيز است اما با يک تفاوت اساسي؛ به لطف پيشرفت فناوري به جاي موجودات مهلک و مرگبار فيلم «مه»، نوآوريهايي پا به دنياي ما ميگذارند که دنيا را به جايي بهتر براي زندگي تبديل ميکنند. در اينجا نگاهي مياندازيم به فناوريهايي که در آينده نه چندان دور از دريچه تکنولوژي به جهان ما وارد ميشوند و به کمک آنها زندگي راحتتري خواهيم داشت و از زندگي لذت بيشتري خواهيم برد.
قطارهايي با سرعت بالاي 1000 کيلومتر بر ساعت
از سفر تنفر داريد؟ تصور کنيد مسافر قطاري باشيد که با سرعت يک جت از درون تونلها ميگذرد و شما را به مقصد ميرساند. اين ايده و آرزوي الون ماسک، مديرعامل پيپل، تسلا و پروژه اسپيس ايکس است. قطارهاي هايپرلوپ با کمک نوعي لولههاي مجهز به سيستم خلاء و موتورهاي فشار هوا حرکت ميکنند. اگر روزي اين قطارها کاربردي شوند، ميتوانند زمان سفر بين دو شهر را تا يک شانزدهم نسبت به زمان فعلي کاهش دهند.
انرژي قهوهاي
صنعت قهوه در پايتخت بريتانيا هر سال بيش از 200 هزار تن ضايعات و تفاله قهوه توليد ميکند که ما را با اين پرسش روبهرو ميسازد: با اين کوه تفاله قهوه چه کار ميتوان کرد؟ آرتور کي، کارآفرين، ايده بزرگي براي شرکتش در ذهن دارد؛ تبديل 85 درصد اين ضايعات به سوخت زيستي براي توليد انرژي و گرما.
خاموش کردن آتشسوزي جنگل با کمک صدا
روزي فرا ميرسد که آتشسوزي جنگل را ميتوان با کمک پهپادهايي که به جاي مخازن آب، بلندگوهاي بزرگ دارند، خاموش کرد. از آنجا که صدا درواقع مجموعهاي از امواج فشرده است ميتواند براي ايجاد اختلال در هواي اطراف يک آتشسوزي و قطع جريان اکسيژن و در نهايت خاموشي آتش استفاده شود. با به کار بردن فرکانس مناسب، آتش به سادگي خاموش ميشود. به تازگي پژوهشهايي در اين زمينه در دانشگاه جرج ميسون در ايالت ويرجينياي آمريکا انجام شده است. به نظر ميرسد صداهاي بم اثر بهتري از صداهاي زير داشته باشند.
پهپادهاي فضايي
ناسا طراحان علاقهمند به فضانوردي را براي طراحي نوعي پهپاد که بتواند در درون يک ايستگاه فضايي کار کند به چالش کشيده است. آرشنوبييآ (ArachnoBeeA) طرح برنده اين چالش بود که با کمک دوربينها و فناوري ليزر، راه خود را در فضاي محدود يک ايستگاه فضايي باز ميکند.
هوش مصنوعي
سر کرم پهن را قطع کنيد، سر جديدي رشد ميکند؛ از وسط آن را نصف کنيد، تبديل به دو کرم ميشود؛ آن را تحت تاثير تشعشعات قرار بدهيد، خودش را ترميم ميکند. دانشمندان به دنبال يافتن راهي براي درک اين مکانيسمها هستند. برنامه هوش مصنوعي دانشگاه توفتس ماساچوست، با 42 ساعت محاسبه الگوهاي ژني و سناريوهاي بيشمار بيان آنها، چگونگي بازرشد و ترميم کرمهاي پهن، مدل جامع اين بازايي را ترسيم کرد. اين تنها اشاره بسيار کوچک و مختصر به قابليتهاي هوش مصنوعي است. اگرچه پژوهشها در مورد هوش مصنوعي ادامه دارد و براي ساليان آينده هم اين روند پيگيري خواهد شد اما ميتوان با اطمينان گفت به مرور و قدم به قدم به ساخت يک کامپيوتر هوشمند همهکاره و مستقل از مديريت انساني نزديک ميشويم.
بالون فضايي
اگر بخواهيد فضانوردي کنيد، شايد سادهترين و سريعترين راه استفاده از بالون باشد. شرکت
World View Enterprises قصد دارد به کمک بالونهاي هواي داغ، توريستها را به ارتفاع 32 کيلومتري از جو زمين و به لايه استراتوسفر بفرستد. از لحاظ تکنيکي، فضا به ارتفاع 100 کيلومتري از سطح دريا گفته ميشود اما با دور شدن از سطح زمين به اندازه 32 کيومتر ميتوان انحناي کره خاکي را مشاهده کرد. اين شرکت قصد دارد بليتهايي براي مسافرتهاي محدود فضايي با بالون را براي امسال يا سال آينده با قيمت 75 هزار يورو براي هر نفر عرضه کند.
آنتيبيوتيکهاي جديد با کمک آب دريا
آب دريا شور و تلخ است اما قورت دادن چند جرعه از آن در زمان موجسواري اجتنابناپذير است. در پروژهاي به نام بيچ بام (Beach Bums) پژوهشگران به دنبال يافتن ترکيبات کليدي در سنتز آنتيبيوتيکهاي جديد به کمک مخاط دهاني موج سواران هستند. اين مطالعه بر اين ايده استوار است که در آب دريا ترکيباتي يافت ميشود که ميتواند ويژگيهاي آنتيبيوتيکي داشته باشد. به اين ترتيب ميتوان با باکتريهاي مقاوم به نسلهاي قبلي آنتيبيوتيکها مبارزه کرد.
روباتهاي داراي شخصيت
گوگل حقوق اختراع براي ابداع روباتهاي داراي شخصيت را براي خود به ثبت رسانده است. به اين ترتيب در دهههاي آينده ميتوان زمام امور را به روباتهايي سپرد که داراي شخصيتهاي منحصربهفرد و بر اساس سليقه صاحب آنهاست. پس شايد بتوان به يکي از عزيزان درگذشته به شکل مصنوعي جان دوباره بخشيد يا يک ستاره سينما يا موسيقي مورد علاقه را در خانه به خدمت گرفت.
برچسبهاي هوشمند غذايي
تنها در انگلستان ساليانه 30 تا 50 درصد آنچه مردم از سوپرمارکتها ميخرند، دور ريخته ميشود. يکي از راهنماهاي خريد محصولات غذايي برچسب تاريخ مصرف و انقضاي آنهاست که در بسياري از موارد بر اساس سود توليدکننده و عرضهکنندهها دستکاري ميشوند. اخيرا نوعي برچسب هوشمند به نام Bump Mark براي افراد نابينا ابداع شده که بر اساس کيفيت محصول عرضه شده از صاف (تازه) به زبر (فاسد) تغيير ميکند. به اين ترتيب بسيار دقيقتر از برچسبهاي چاپي روي محصولات ميتوان به تازه يا فاسد بودن خوراکيها پي برد.
کاميونهاي خودکار
ما تقريبا به ايده اتومبيلهاي بدون نياز به راننده عادت کردهايم بدون اينکه يکي از اين خودروها را در خيابان ديده باشيم. واقعيت اين است که احتمالا کاميونهاي بدون نياز به راننده را بيشتر خواهيم ديد، زيرا محاسبات اينگونه پيشبيني ميکنند؛ راندن و جابهجايي اين ماشينها نسبت به انواع متداول ارزانتر خواهد بود و سوخت مصرفي آنها هم کاهش قابل ملاحظهاي مييابد. کامپيوترها نيازي به استراحت ندارند، دچار خوابآلودگي نميشوند، شام و ناهار نميخورند و راههاي طولاني را سريعتر ميپيمايند. شرکتهاي مرسدس بنز و پلوتون در حال حاضر مشغول پژوهش روي ساخت چنين کاميونهايي هستند و شرکتهاي حمل و نقل از اين ايده بسيار استقبال کردهاند. البته يک نکته منفي در اين ميان وجود دارد و آن امکان بيکاري رانندهها است! اگرچه همواره نوعي سرپرست براي مديريت عملکرد کاميونهاي بدون نياز به راننده براي اطمينان از سالم رسيدن محمولهها نياز است.
برداشتن بدون درد خالکوبيها
بسياري از افراد، به ويژه جوانان، تصميم به داشتن خالکوبيهايي ميگيرند که پس از مدتي از وجود آنها پشيمان ميشوند. به زودي راههاي ساده، ارزان و البته بدون درد براي پاک کردن اشتباهات قبلي مهيا ميشود. يکي از ايدهها که درحال حاضر پژوهشها روي آن ادامه دارد شامل استفاده از قدرت دستگاه ايمني است؛ به اين ترتيب که با کمک داروهايي سلولهاي ماکروفاژ را مجبور ميکنند جوهري را که در پروسه خالکوبي براي حفاظت از پوست به خود جذب کرده بودند دوباره آزاد کنند تا بتوان آنها را حذف و خالکوبي را محو کرد.
خواب در پتري ديش
بيش از 30 درصد مردم از داشتن خواب عميق و طولاني محروم هستند. مطالعاتي در دانشگاه ايالتي واشنگتن انجام شد که ستهاي نوروني مسئول خواب را در آزمايشگاه شناسايي کرد و در محيط پتري ديش به صورت مصنوعي به خواب القايي فرو برد. مطالعاتي از اين دست براي حل مشکلات خواب و بيخوابي بسيار مفيد خواهد بود و احتمالا در آينده ميتوان خوابي آرام را براي همگان محقق کرد.
پسوردهاي اختصاصي
تيمي از پژوهشگران در دانشگاه بينگهمتون در شهر نيويورک امواج مغزي عدهاي داوطلب را در زمان مطالعه بررسي کردند. مشخص شد الگوي امواج مغزي اين افراد اختصاصي است و با خواندن کلمات مختلف الگوهايي متفاوت ايجاد ميشود. در مرحله دوم با بررسي اين امواج، فرد مورد نظر با دقت 94 درصد حدس زده شد. به اين ترتيب شايد روزي با کمک الگوي امواج مغزي بتوان به کلمات عبور دقيق و اختصاصي دست يافت.
منبع:مجله دانش بنیان
ارسال به دوستان