ذخيره سازي داده ها به دست پژوهشگران ايراني

گفتوگو با محمدمهدی ترفیجی درباره محصول شرکت فرسا

شرکت فرسا يکي از شرکتهاي ايراني است که توانسته است که با تاکيد بر دانش بومي، تجهيزات ساختاري را به منظور ذخيره سازي داده هاي کلان ارائه دهد. در کنار ضرورت يافتن اهميت دادهها، ذخيره سازي و نگهداري از اين داده ها نيز مهم شده است. ساختارهاي سخت افزاري که در داخل توليد و نگهداري ميشوند، علاوه بر جلوگيري خروج ارز از کشور ميتوانند امنيت داده ها را تضمين کنند. محمدمهدي ترفيجي، مسئول فني اين شرکت، از مزاياي اين محصولات ايراني بيشتر ميگويد.

اين روزها در مورد داده ها بحثهاي زيادي مطرح است. به طور مشخص بيگ ديتاها و مانتيورينگ ديتاها و مواردي از اين دست يک نسل جديد از شرکتها و تحولات را در اين حوزه ايجاد کرده است. اين شرکت چه نقشي در اين ميان دارد؟

شکل گيري شرکت ما توسط يکسري از نخبه ها و دانشجويان که از داخل کشور فارغ التحصيل شدهاند و اساتيدي که از خارج کشور فارغ التحصيل شده بودند، ايجاد شد تا بتوانند داخل ايران محصولي به نام استروج را توليد کنند که ديگر نيازي به شرکتهاي خارجي که اکثرا در امريکايي هستند، نباشد. استارت اين کار تقريبا چهار سال پيش خورده شد و نزديک به سه سال طراحي اين کار با ذهنيت هايي که پشت آن وجود داشت، توسط دکتر حسين اسدي و دکتر حميدرضا ربيعي که از اساتيد معتبر دانشگاه صنعتي شريف هستند، طول کشيد. در واقع کار زير نظر اين اساتيد و با همکاري ديگر دانشجويان آغاز شد و اين همکاري شروعي بود تا داخل ايران «سامانه سن استورج» پياده سازي و توليد شود. همانطور که شما اشاره کرديد، در زمينه بيگديتاها بايد داخل ايران يک سامانه توليد ميشد، زيرا امنيت اطلاعات در زمينه ديتا خيلي مهم است. از طرفي همانطور که اشاره کردم، اين محصولات توسط شرکتهاي امريکايي توليد ميشد و به دليل سياستهاي روز دنيا تاحدودي اطمينان نسبت به اين قضيه کمتر بود. در اصل به خاطر امنيت، اين کار در داخل ايران کليد خورد و خدا را شکر يکسال پيش در نمايشگاه الکامپ بود آقاي دکتر واعظي، وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات، محصول اوليه سامانه سب اسکي را افتتاح و رونمايي کرد.

 اين محصول چه ويژگي خاصي دارد؟ ما چه چيزي لازم داشتيم و شما چه چيزي ارائه ميدهيد؟

اين سامانه قرار است در دو، سه مدل تهيه شود که فعلا نمونه اوليه آن به اسم سب اسکي معروف شده است. در اين محصول فضاي ذخيره سازي ما در ابتدا 240 ترابايت بود و در حال حاضر به 480 ترابايت افزايش يافته است. آيوبس سيستم ما تقريبا بيش از 40 هزارتاست و نسبت به محصولات مشابه خارجي مثل EMC، IBM و HB که به صورت موازي توسط خود سازمان فناوري اطلاعات مورد تست و ارزيابي قرار گرفته اند، به ضرس قاطع ميتوانيم بگوييم که چيزي کم ندارد و حتي آيوبس سيستم ما کمي بالاتر است، البته با همين کامپونت؛ يعني سيستم 240 ترابايتي آنها با سيستم 240 ترابايتي ما مقايسه شد که چنين ظرفيتي را ارائه ميکرد.

 تاکنون شرکتهاي ايراني از اين خدمات استفاده کرده اند؟

سازمان فناوري اطلاعات، مرکز مخابرات، دانشگاه صنعتي شريف، خدمات ارزش افزوده وصف و خدمات انفورماتيک جزو شرکتهايي بودند که اين محصول نه به صورت پايلوت، بلکه مورد استفاده شان قرار گرفته است. سازمان صدا و سيما و شهرداري تهران هم به صورت پايلوت آن را امتحان کردهاند و تا به حال هيچ مشکلي برايشان ايجاد نشده و هيچ ديتايي نيز از دست نرفته است. اهميت بالايي که اين سيستم دارد، دسترسي پذيري آسان به اين سيستم، کش بالا و همينطور پرفورمنس بالاي آن است و دست کاربر را براي اينکه بتواند ديتاهاي خود را براساس پرفورمنس دسته بندي کند، باز گذاشته است.

 اين پروژه زير نظر مجموعه توسعه نوآوريهاي دانشگاه شريف راه اندازي شده؟

بله، همينطور زير نظر سازمان فناوري اطلاعات بوده است.

 اين شرکا سهامدار اصلي هستند؟

سهامدار نيستند، کارمان زير نظر آنها صورت گرفته است، يعني به نحوي از طرف اينها حمايت شدهايم. 

منبع: مجله دانش بنیان

کلمات کلیدی
//isti.ir/ZGQe