معاون علمی و فناوری رییس جمهوری:

معاونت علمی طرح همکاری با دانشمندان ایرانی غیرمقیم را اجرایی کرده است

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری:

ستاری گفت: معاونت علمی از متخصصان و دانش آموختگان ایرانی خارج از کشور با هدف استفاده از ظرفيت علمي و فناوري آنها و تعامل و همكاري دو جانبه با مراكز علمي و فناوري داخلي حمایت می کند.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی معاونت علمی، سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهور در چهارمین همایش دانش آموختگان ایرانی خارج از کشور در خصوص حمایت از متخصصان و فارغ التحصیلان ايراني غيرمقيم، گفت: معاونت علمی و فناوري، طرحي را با هدف انتقال دانش، تجربه و تكنيك‌هاي جديد با مراكز علمي و فناوري منتخب داخلي در قالب طرح همكاري با متخصان و دانشمندان ايراني غيرمقيم اجرایی کرده است.

وی اظهار کرد: برای بهره‌گیری از دانش و تجارب متخصصان و دانش آموختگان ايراني خارج از کشور معاونت علمی در 24 ماه گذشته طرحي را با عنوان " همكاري با متخصصان و دانشمندان ايراني غيرمقيم"  اجرایی کرده و متعهد شده است که تا ی کسال فارغ التحصیلان خارج از کشور را در مدل‌هاي مختلف همكاري مورد حمایت قرار دهد.

ستاری در ادامه بیان کرد: از آنجا که این افراد به دلیل سال‌ها دوری از کشور ممکن است ارتباطات خود را با مراكز علمي و فناوري داخل از دست داده و از آخرين وضعيت حوزه تخصصي خود در داخل مطلع نباشند، به کمک اين طرح می توانند ارتباط خود را در حداقل زمان ممكن با مراكز برجسته كشور در حوزه‌هاي تخصصي مختلف برقرار کنند که اين مكانيزم و پل ارتباطي منجر به تعريف پروژه‌هاي مشترك در جهت بهره‌مندي از ظرفيت‌هاي يكديگر شده است.

وی گفت: خوشبختانه خروجي‌هاي اين طرح تاكنون فراتر از انتظار بوده و تا امروز حدود 520 نفر از فارغ التحصیلان ايراني به کشور بازگشته و فعاليت خود را در حوزه‌هاي مختلف شروع كرده‌اند و به طور حتم با رویکرد جدید در سال آينده با حمايت از حضور آنها در شركت‌هاي دانش‌بنيان می توانیم با یک نگاه منسجم‌تر و با بهره‌گیری از تجارب به دست آمده در دو سال گذشته تاثیرگذارتر از قبل عمل کنیم.

وابستگی به منابع زیرزمینی مانع پیشرفت اقتصاد کشور 

ستاری با بیان اینکه در سه سال اخیر مقدمات زیست بوم جدیدی متکی بر نیروی انسانی فراهم شده است، گفت: با اجراي طرح حمايت از شركت‌هاي دانش بنیان به دنبال این هستیم که در همه زمینه ها از خام فروشی پرهیز و این مواد را به کالای نهایی با ارزش افزوده بالا تبدیل کرده و صادر کنیم.

به گفته معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، خام فروشی هیچ وقت درآمد زایی لازم را نخواهد داشت و کشوری که خام فروش است همیشه وابسته خواهد بود و از اقتدار لازم برخودار نیست.

وی اقتصاد نفتی را اقتصاد سرمایه داری دانست و گفت: تمام اقتصادهای بزرگ و موفق در دنیا هیچ کدام متکی بر منافع زیر زمینی نیستند و از طرفی دولت های قدرتمند آگاه هستند که رانت نفت به دنبال خود اقتصادی به همراه می آورد که نیروی انسانی نقشی در نوآوری و اقتصاد دانش بنیان ندارد.

ستاری با انتقاد به این باور که داشتن کارخانجات بزرگ مساوی است با صنعتی شدن، گفت: اشتغال به معنای ایجاد کارخانجات بزرگ در کشور نیست؛ بلکه ضربه به محیط زیست و از بین رفتن طبیعت در کشور است.

وی با بیان اینکه در اقتصاد نفتی مردم در پیشرفت توسعه کشور نقشی ندارند، بیان کرد: سرمايه‌هاي نيروي انساني در دولت‌هاي وابسته به منابع زيرزميني مشارکتی در اقتصاد دانش بنیان آن کشورها ندارند و تنها در انتظار ايجاد شغل از طرف دولت بوده و همین امر سبب می شود تا افرادی ناکارآمد پرورش یابند و قطعا در چنین دولتی مغز، کارآفرینی ، ابتکار و نوآوری معنا ندارد.

رییس بنیاد ملی نخبگان گفت: در اقتصاد نفتی به طور حتم احتیاجی به دانشگاه و فارغ التحصیلان کارآمد نیست؛ چرا که این اقتصاد بر پایه نفت خام بنا شده و نیروی انسانی در آن نقش اساسي ندارد.

توسعه تکنولوژی مساوی است با اقتصاد دانش بنیان 

وی در ادامه افزود: معضل اصلی ما در این خصوص نداشتن تکنولوژی است بنابراین باید به سمت توسعه تکنولوژی برویم و اقتصاد کشور را از شکل سنتی به سمت اقتصاد دانش بنیان حركت دهیم.

معاون علمی و فناوری رییس جمهوری جدایی از اقتصاد نفتی و پیوستن به اقتصادی برپایه و اساس نیروی انسانی را نیازمند توسعه اقتصاد دانش بنیان و پیرو آن حمایت از شرکت های دانش بنیان دانست.

ستاری با تاکید بر نقش دانش آموختگان ایرانی دانشگاه‌هاي تراز اول خارج از کشور در پیشبرد اهداف علمي و فناوري کشور گفت: تلاش می کنیم تا با فعالیت در دو بخش قانون حمایت از شرکت‌های دانش بنیان و فضای کسب و کار به نحوی روند اقتصاد متشکل از نیروی انسانی را توسعه دهيم.

به گفته وی در این بخش هم‌اكنون حدود سه هزار شرکت وجود دارد که درآمد آنها حدود سی هزار میلیارد تومان بوده و تخمین می زنیم تا پایان سال جاری این میزان افزایش یابد.

ستاری در ادامه گفت: در حال حاضر چیزی در حدود چهار هزار استارتاپ در داخل کشور در حال فعالیت هستند که میزان فروش آنها به بالای سه هزار میلیارد تومان رسیده است و از طرفی 100 هزار اپلیکشین فارسی به فروش می رسد که این اقدامات از مسایلی است که باید به آن مفتخر باشیم.

ایجاد کارافرینی با زیست بوم جدید در قالب اقتصاد دانش‌بنیان 

رییس بنیاد ملی نخبگان گفت: در زیست بوم جدید این افراد هستند که در قالب شرکت و اقتصاد دانش بنیان به توسعه اقتصاد کشور کمک می کنند و به جای آنکه منتظر تصمیمات دولتی بنشینند، کارآفرینی را در کشور توسعه می دهند.  

وی افزود: در این قالب، شرکت ها و اقتصاد کشور بر پایه نیروی انسانی شکل می گیرد و فرد با دانش، تخصص و اعتماد به نفسی که دارد می تواند موفق عمل کرده و اینجاست که رابطه صنعت با دانشگاه معنا می یابد.

چهارمین همایش دانش آموختگان ایرانی خارج از کشور توسط دبیر خانه نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در امور دانشجویان ایرانی خارج از کشور با حضور فارغ التحصیلان 40 کشور مختلف در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد.

 

کلمات کلیدی
//isti.ir/ZVMc