هوش مصنوعي عليه ديابت

براساس تحقیقات چشم پزشکان صورت گرفت

محققان در موسسه چشم باير در دانشگاه استنفورد راهي يافته اند تا از هوش مصنوعي براي مبارزه با مشکلات درماني مرتبط با چشم در افراد مبتلا به ديابت بهره گيرند. اين پيشرفت پتانسيل خوبي دارد تا راه را براي کاهش ازدسترفتن بينايي به دليل ديابت در جهان بگشايد. نتايج اين پژوهش در مجله Ophthalmology  متعلق به آکادمي امريکايي چشم پزشکي به چاپ رسيد. در اين مطالعه محققان نشان دادند که چگونه روشهاي يادگيري عميق براي ايجاد نوعي الگوريتم اتوماتيک جهت تشخيص رتينوپاتي ناشي از ديابت ميتواند موثر باشد. رتينوپاتي عارضه اي است که به رگهاي خوني در پشت چشم آسيب وارد ميسازد و ممکن است به کوري بيمار منجر شود.

دکتر تئودور لنگ، متخصص چشم، ميگويد: «آنچه ما نشان داديم اين است که يک الگوريتم بر پايه هوش مصنوعي براي تشخيص ميتواند با درصد احتمال بسيار بالايي مشکل را شناسايي کند و به اين ترتيب ميتوان بيمار را قبل از پيشرفت اين عارضه و صدمه به رگهاي خوني چشم براي درمان به متخصص ارجاع داد. اگر از اين متد به صورت صحيح در سطح جهاني استفاده شود، الگوريتم اين پتانسيل را دارد تا از حجم کارهاي مرتبط با تشخيص اين مشکل در افراد مبتلا به ديابت بکاهد و سبب افزايش عملکرد نهايي شود. ما اميدواريم اين فناوري بالاترين اثرگذاري را در قسمتهايي از جهان که امکانات چشم پزشکي محدوديت دارند، داشته باشد.»

مزيت ديگر اين است که الگوريتم نيازي به تجهزيات پيچيده، گرانقيمت و تخصصي کامپيوتري ندارد تا تصاوير را مورد بررسي قرار دهد. اين فناوري قابل اجرا شدن روي کامپيوترهاي متداول و حتي تلفنهاي هوشمند است. استفاده از الگوريتم يادگيري عميق در علوم کامپيوتر و پزشکي روندي رو به رشد دارد، زيرا اين الگوريتم ميتواند به رايانه بياموزد، همان کاري که مغز ما به صورت معمول انجام ميدهد.

آنچه تيم مطالعاتي انجام داده اند خلق الگوريتمي بر پايه بيش از 75 هزار عکس از بيماراني در سراسر دنيا و سپس آموزش به رايانه که چگونه بين افراد سالم و مبتلايان در مراحل مختلف پيشرفت بيماري از کم تا شديد تمايز قائل شود. الگوريتم دکتر لنگ ميتواند مراحل بيماري را با دقت بالاي 94 درصد شناسايي کند. به اين ترتيب ميتوان براي انجام درمانهاي لازم تصميمگيري و فرد را به متخصص چشم پزشک معرفي کرد، مراحل بعدي تشخيص و تصميم نهايي سپس به وسيله متخصص براساس اين دادهها و جمعآوري مجموعه اي از ديگر معاينات برآورد ميشود.

بيش از 415 ميليون نفر در دنيا يا به عبارت ديگر يک نفر از هر 11 نفر جمعيت افراد بالغ کره زمين درگير ديابت است و تخمين زده ميشود که در حدود 45 درصد بيماران ديابتي احتمالا در دورهاي با مشکل رتينوپاتي درگيرند و تنها نيمي از آنها از وضعيت خود آگاهند. تشخيص اوليه و درمان موثر تنها راه مبارزه با کاهش ديد و کوري ناشي از اين عارضه است. اين مشکل و شدت آن با بررسي قسمت پشتي چشم و برآورد عکسهاي رنگي تهيه شده از قسمت پوشاننده داخل چشم (fundus) انجام ميگيرد. با توجه به تعداد زياد بيماران ديابتي در دنيا، ميتوان هزينه و زمان لازم براي انجام معاينات اينچنيني را حدس زد. همچنين مطالعات قبلي نشان ميدهند تشخيص دقيق حتي در بين پزشکان باتجربه گاهي مشکل و با خطا همراه است. اين روش اما راهي موثر و دقيق براي کاهش نرخ نابينايي در کل دنياست.

منبع: مجله دانش بنیان

کلمات کلیدی
//isti.ir/ZTCe