گفت وگو با مهدی رحمانی، رئیس کارخانه و عضو هیئت مدیره شرکت مخزن فولاد رافع
ويژگي ما ارتباط تنگاتنگ با دانشگاه است
گفت وگو با مهدی رحمانی، رئیس کارخانه و عضو هیئت مدیره شرکت مخزن فولاد رافع
ارتباط کمرنگ صنعت و دانشگاه، مشکلي است که طي اين سالها باعث شده توليد محصول دانشبنيان آنطور که بايد و شايد از پيشرفت قابل ملاحظهاي برخوردار نباشد. براي رفع همين مشکل هم شرکتهاي دانشبنيان شروع به فعاليت کردند تا اين فاصله را پر کنند و دست پژوهشگران دانشگاهي را در دست صنعتگران بگذارند. در اين ميان صنعتگراني نيز بودند که اين نياز را زودتر درک کردند و با کمک گرفتن از دانشگاهيان، محصولات شرکت خود را به محصولاتي دانشبنيان ارتقا دادند. اين شرکتها به دليل پيشينهاي که در بازار داشتند، بهتر و سريعتر از شرکتهاي نوپا توانستند جاي محصولات تازه خود را در بازار پيدا کنند و به موفقيت برسند. يکي از اين شرکتها، مخزن فولاد رافع است که 20 سال پيش فعاليت خود را در استان مازندران آغاز کرد و امروز يکي از شرکتهاي دانشبنيان صنعتي قوي است. با مهدي رحماني، مدير کارخانه و عضو هيئت مديره اين شرکت درباره راهي که مخزن فولاد رافع طي کرده و مسائل و مشکلات شرکتهاي دانشبنيان به گفتوگو پرداختيم.
¡ شرکت دانشبنيان مخزن فولاد رافع در چه زمينههايي فعاليت ميکند؟
ما در حوزههاي گوناگوني فعال هستيم و ديگ بخار، ديگ آب گرم و آب داغ، ديگ روغن داغ و نمک مذاب، پکيجهاي چند منظوره و تجهيزات جانبي همه اين محصولات را توليد ميکنيم. علاوه بر اينها محصولات ديگري هم هستند که توليدشان براساس سفارش است. مثل رکوپراتور، اکونومايزر، توربولاتور و...
¡ تفاوت شما با شرکتهاي مشابه در چه چيزي است که باعث شده اين شرکت عنوان دانشبنيان را کسب کند؟
ما تنها شرکت دانشبنيان ايراني هستيم که در اين زمينهها فعاليت ميکنيم. از جمله محصولات دانشبنيان ما ميتوان به مشعلهاي سوخت زغالسنگ اتوماتيک اشاره کرد. ما پکيجهايي براي آب گرم مصرفي ساختيم که با سوخت زغالسنگ کار ميکنند و کاملا هم اتوماتيک هستند. اين را ما براي اولين بار ساختهايم و نمونهاش در کل دنيا وجود ندارد. يا پکيج چندمنظوره تفتان را طراحي کردهايم که هم خروجي آب گرم مصرفي دارد، هم خروجي آب گرم تاسيسات، خروجي آب جکوزي، استخر و سونا. اينطوري با يک پکيج ميتوانيم تمام نيازها را تامين کنيم و نيازي به وجود چند مبدل نيست، چون اين دستگاه پنج خروجي مستقل از هم دارد. از طرفي مصرف سوخت آن پايينتر است، عمر بيشتري دارد و قيمت آن نيز نسبت به نمونههاي مشابه کمتر است.
ديگهاي توليد بخار در ظرفيتهاي پايين که ميتواند در زماني کمتر از هشت دقيقه، توليد بخار کند، از ديگر سيستمهاي دانشبنيان توليدي شرکت ماست. راندمان حرارتي اين دستگاه 93 درصد است و از نظر قيمت، 50 درصد از نمونههاي مشابه ارزانتر است. کار بعدي که دو سال است روي آن تمرکز کردهايم و طرح نهايياش تقريبا تمام شده و منتظر گرفتن تاييديه دانشبنيان آن هستيم، ديگهاي چگالشي است که راندمان حرارتي 5/98 درصد دارند.
¡ اين شرکت از چه سالي کار خود را آغاز کرد و از چه زماني به فعاليتهاي دانشبنيان روي آورد؟
ما شرکت را در سال 75 تاسيس کرديم و از سال 89 تيم R&D در اين شرکت شکل گرفت و کمکم آن را توسعه داديم و از تخصصهاي مختلف در اين تيم کمک گرفتيم. در حال حاضر اعضاي تيم R&D را افرادي تشکيل ميدهند که دکتراي مکانيک، دکتراي مهندسي مواد، کارشناسي ارشد مهندسي مواد، دکتراي برق و... دارند. اين افراد نيروهاي قوي دانشگاهي هستند که در کنار تيم اجرايي فعاليت ميکنند. ميتوانم بگويم از سال 90 اين تيم به صورت کاملا مستقل از تمام بخشهاي کارخانه فعال است و به کارهاي تحقيق و توسعه ميپردازد.
¡ شما بهعنوان مدير کارخانه به صورت مستقيم با تيم R&D و توليدات کارخانه در ارتباط هستيد. براساس تجربياتي که داريد، تفاوت مديريت کارخانهاي معمولي را با کارخانهاي دانشبنيان در چه مواردي ميبينيد؟
در کارخانهاي که توليدکننده محصولات دانشبنيان است، مسائل خيلي پيچيده است. چون ما قرار است کار علمي انجام دهيم، ارتباطمان با اساتيدي که در حوزههاي پژوهشي فعاليت ميکنند و پژوهشگران در رشتههاي مرتبط بسيار تنگاتنگ است. برنامه ما اين است که خروجي دانشگاهها را در کارخانه تست کنيم. به اين صورت که ايدهها را شناسايي ميکنيم و به مطالعه و بررسي مقالات علمي ميپردازيم که قابليت اجرايي دارند و نيازي را در داخل کشور برطرف ميکنند. بعد از اساتيد و پژوهشگران مربوط دعوت ميکنيم تا در جلسهاي نظراتشان را مطرح کنند و بعد هم نمونه آن محصول را با نرمافزارها به صورت 3D ميسازيم تا به ايدهاي کلي درباره آن برسيم. بعد هم از آن ايده براي توليد محصول مستقل استفاده ميکنيم و در صنعت نوآوري ايجاد ميکنيم. از سال 90 که چنين ارتباطي با دانشگاه برقرار کردهايم، خروجيهاي متفاوت و بهتري داشتهايم. بنابراين عملا مدير کارخانه دانشبنيان به هيچ عنوان درگير روزمرگي نيست و دائم بايد به فراتر از آنچه وجود دارد، فکر کند. مثلا ما در حال حاضر به جز پروژههايي که با دانشگاهها و با کمک پژوهشگران تعريف ميکنيم، سه قرارداد با شرکتهاي اروپايي نيز تعريف کردهايم که در اين قراردادها قرار است يا دانش فني خودمان را به آنها بفروشيم، يا دانشفني آنها را بخريم و وارد کشور کنيم. ما با سه برند برتر دنيا وارد مذاکره شدهايم و قرار است معاملهاي تقاطعي داشته باشيم. در دو مورد به مرحله تفاهمنامه رسيدهايم و در حال نوشتن قرارداد هستيم و در يک مورد نيز هنوز مذاکراتمان به پايان نرسيده است. جالب است بدانيد در يکي از توافقاتي که داريم، قرار بر اين است که دانش فني را بخريم و شرکت مذکور هم بازار آسيا را در اختيارمان بگذارد. بهطور کلي مديريت در چنين کارخانهاي نياز به به برقراري ارتباطات و پيگيريهايي دارد که در کارخانه معمولي نيازي به آنها نيست.
¡ در بخش پيدا کردن نيروي متخصص و نگهداشت آن مشکلي نداريد؟ چون اين يکي از مشکلات شايع در شرکتهاي دانشبنيان است.
اتفاقا پيدا کردن نيروي متخصص جزو مشکلات ماست. البته به دليل شرايط خوبي که در کارخانه براي اين افراد مهيا ميکنيم، مشکلي در نگه داشتن اين افراد در مجموعهمان نداريم. چون معتقديم نيروي انساني، سرمايه شرکت است و بايد از آن نگهداري کرد. اما مشکل اينجاست که پيدا کردن نيروي متخصصي که در رشته تحصيلي خود از نظر علمي حرفي براي گفتن داشته باشد، سخت است. معمولا افراد تحصيلکرده ما فقط نمره ميگيرند و درسها را پاس ميکنند، ولي وقتي وارد کار ميشوند، حتي فرمول کوچک انتقال حرارتي را هم بلد نيستند. ما کاري را که بايد در دانشگاه انجام ميشد، دوباره انجام ميدهيم. براي آنها دورههاي آموزشي برگزار ميکنيم و يک سال طول ميکشد تا آنها در مسير شرکت قرار بگيرند. در واقع از سال سوم استخدام اين افراد، آنها ميتوانند براي شرکت آورده داشته باشند. واقعا در اين بخش مشکل داريم. البته همه فارغالتحصيلان دانشگاهها هم اين مشکل را ندارند، اما اين افراد يا براي خودشان شرکت دارند و در همانجا کار ميکنند، يا دنبال اين هستند که يک شغل دولتي پيدا کنند و حقوقبگير دولت شوند. معمولا ترجيح ميدهند ريسک نکنند و وارد کسبوکارهاي خصوصي نشوند، در حالي که اگر دست به چنين ريسکي بزنند، شايد بتوانند 10 سال ديگر کسبوکار خودشان را داشته باشند. ولي متاسفانه اکثرا نگاه کارمندي دارند. اين هم مشکلي است که بايد با تامل در آن نگاه کرد و برايش راهحل مناسب يافت.
¡ طي سالهاي فعاليتتان با چه مشکلاتي مواجه بوديد؟
در بخشي که ما فعاليت ميکنيم، يعني سيستمهاي گرمايشي، به حمايتهاي دولتي نياز داريم. از آن جهت که دولت لازم است در برابر توليد دستگاههايي که آلاينده زيستمحيطي هستند و مصرف انرژي بالايي دارند، بايستد. بايد شرايطي فراهم شود که شرکتهاي توليدکننده چنين دستگاههايي يا از گردونه رقابت خارج شوند، يا سيستم خود را ارتقا دهند و مشکلات آلايندگي و مصرف انرژي خود را حل کنند. مشکل اينجاست که دستگاههاي آنها در ظاهر از نظر قيمت ارزانتر هستند و خريداران معمولا به علت ناآگاهي اين اجناس را ميخرند، در حاليکه تفاوت در مصرف انرژي آنقدر متفاوت است که ظرف چند ماه اختلاف قيمت بين دستگاهها از بين ميرود و از آن به بعد ضررده ميشوند. يک دليل توجه نکردن به اين قضيه پايين بودن قيمت انرژي در کشور است. از طرفي سازمان نظام مهندسي ما هم روي اين مسائل حساسيتي ندارد و دستگاههاي پرمصرف و آلاينده محيط زيست بهسادگي تاييديه ميگيرند. اين وظيفه سازمانهاي دولتي است که نظارت کنند و در اين شرايطي که با بحران انرژي و آلايندهها روبهرو هستيم، جلوي به فروش رفتن اين دستگاهها را بگيرند.
از طرفي بروکراسي تاييد محصولات دانشگاهي بسيار زمانبر است. مثلا براي دستگاهي که ميخواهيم توليد کنيم و در حال حاضر 90 درصد بازار صادراتي دارد، ظرف چهار ماه طرح آن را نوشتهايم و چيزي در حدود شش ماه طول ميکشد تا بتواند تاييديههاي لازم را اخذ کند. بعد هم به مرحله طراحي و خريد ماشينآلات مورد نياز ميرسيم و با اين احوال حدود دو سال طول ميکشد تا بتوانيم اين محصول را توليد کنيم و ممکن است تا آن زمان بازار خود را از دست بدهيم. به اعتقاد من بايد تفاوت قائل شد ميان شرکتهايي که توانايي علمي و حسن نيت خود را اثبات کردهاند با ساير شرکتها. لازم است شرکتهايي که کار علمي انجام ميدهند، گريدبندي شوند. نگاه کردن همه افراد به يک چشم کار درستي نيست. ما بههيچوجه مشکل بازار نداريم. اگر اين زمان تاييد و بروکراسيها کمتر شود و جلوي شرکتهايي که محصول مناسب توليد نميکنند، به نحوي گرفته شود، ميتوانيم با قدرت و سرعت به فعاليتهاي خود در اين زمينه ادامه دهيم.
منبع:مجله سرامد
ارسال به دوستان