با همکاری ستاد توسعه فناوریهای نرم و هویتساز معاونت علمی؛
پروژههاي «ارتقاي فناورانه کاخموزه گلستان» با حضور سيدمحمدحسين سجادي نيري دبير ستاد توسعه فناوريهاي نرم و هويتساز معاونت علمي، محمدحسن طالبيان معاون ميراث فرهنگي کشور، فرهاد عزيزي مدير پايگاههاي ميراث فرهنگي، مسعود نصرتي مدير کاخ گلستان و جمعي از کارشناسان، پژوهشگران و علاقهمندان رونمايي شد.
اين پروژهها از سال 1393 با انعقاد تفاهمنامهاي ميان سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري و معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري به منظور ارتقاي فناورانه مجموعه ميراث جهاني کاخ گلستان، به عنوان اولين سايت جهاني، همراستا با توسعه تکنولوژي روز با حفظ احترام به کالبد تاريخي و در جهت ارتقاي سطح کيفي، حفاظت و انتقال دانش آغاز به کار کرد.
پروژه معرفي آثار و اشياي تالار حوضخانه با استفاده از فناوريهاي مجازي نوين با هدف بهبود شناخت و معرفي ميراث جهاني و با استفاده از فناوريهاي روز دنيا چون رمزينه پاسخ سريع، واقعيت مجازي، واقعيت افزوده و نمايش سهبعدي صورت پذيرفت. همچنين پروژه نورپردازي تالار حوضخانه با هدف معرفي بهتر و دقيقتر آثار هنري، حفظ آثار در مقابل اثرات مضر و مخرب محيطي، با استفاده از فناوريهاي مدرن نورپردازي پس از مدلسازي و مستندسازي کامل آثار و تابلوها و آزمايشهاي لازم به اجرا درآمد.
از ديگر رخدادهاي مهم اين برنامه ميتوان به افتتاح آزمايشگاه و کارگاه مرمت اشياي تاريخي در ضلع جنوبي کاخموزه گلستان اشاره کرد.
عصر جديدي در اقتصاد کشور
سيدمحمدحسين سجادي نيري، دبير ستاد توسعه فناوريهاي نرم و هويتساز معاونت علمي، در اين مراسم درباره افتتاح آزمايشگاه مرمت ميراث فرهنگي عنوان کرد: «اين اتفاق ثمره همکاري سازمان ميراث فرهنگي و معاونت علمي است و من اميدوار هستم اين همکاري الگويي براي ساير نهادها شود تا با همياري بتوانند به موفقيت برسند.»
وي در ادامه گفت: «فاز نخست ارتقاي فناورانه کاخ گلستان آغاز يک فرايند فناورانه است. کشور ما مهد خلاقيت و نوآوري بوده است و سالهاست که اين خلاقيت مورد بيمهري قرار گرفته است. در سالهاي اخير تلاش شده تا دوباره به نوآوريها بها داده شود و عامل انگيزهاي براي جوانان شود. ضروري است در قرن جديد با فناوري و خلاقيت، عصر جديدي در اقتصاد کشور رقم بزنيم و اقتصاد دانشبنيان را مورد توجه قرار دهيم.»
مسعود نصرتي، مدير کاخ گلستان، نيز بيان کرد: «مراحل راهاندازي اين کارگاه از شش ماه قبل آغاز شد و در دو فاز شامل احياء و بهينهسازي فضاي کارگاهي از جمله سيستم تهويه، نصب کابينت و تجهيزات اداري، حفاظ فلزي براي در و پنجره و خريد تجهيزات از جمله انواع ميکروسکوپ، اتوکلاو، تجهيزات کشت قارچ و غيره براي انجام فعاليتهاي تخصصي مرمت آثار نقاشي، کتب و اسناد باارزش مجموعه کاخ گلستان اجرا شده است.»
وي افزود: «اين مجموعه داراي دو فضاي کارگاهي مواد آلي و معدني و يک فضاي آزمايشگاهي بيولوژي و شيمي براي انجام مطالعات، تحقيقات فني و آسيبشناسي بر روي مجموعه آثار کاخ گلستان است. اين کارگاه براي ايجاد زيرساختهاي پژوهشي و اتصال آزمايشگاه مرمت کاخ گلستان به سيستم شبکه آزمايشگاهي فناوري راهبردي معاونت علمي رياست جمهوري از طريق اينترنت راهاندازي شده است.»
محمدحسن طالبيان، معاون ميراث فرهنگي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، پس از بازديد از سيستم نرمافزار الکترونيکي حوضخانه، مجموعه هزار و يکشب و آزمايشگاه مرمت آثار گفت: «ارتقاي سيستم فناورانه کاخ گلستان اتفاق مهمي است که با همکاري معاونت علمي رياست جمهوري و کارشناسان سازمان ميراث فرهنگي صورت پذيرفت. در حال حاضر، مشارکت سازمان ميراثفرهنگي با معاونت علمي رياست جمهوري در زمينه ارتقاي فناورانه کاخ گلستان الگوي بسيار خوبي است که اميدوارم اين الگو به ديگر پايگاهها تسري يابد. راهاندازي کارگاه مرمت آثار تاريخي باعث ميشود تا به شکل علمي در اين پايگاه کار کنيم. همه پايگاههاي ميراث فرهنگي نيازمند آزمايشگاه هستند تا مجموعه آثار تاريخي در آنها مرمت شود و حتي از مجموعههاي ديگر نيز، آثارشان را براي مرمت به اين مکان بياورند.»
طالبيان با اشاره به اين نکته که در کاخ گلستان ظرفيت علمي خوبي وجود دارد، با توجه به اينکه مکان آن به پژوهشگاه ميراث فرهنگي نزديک است و ميتواند از پشتوانه علمي آن بهره بگيرد، گفت: «همه پايگاهها علاوه بر آزمايشگاه بايد کتابخانه تخصصي نيز داشته باشند. کاخ گلستان ميتواند الگوي خوبي براي ساير اماکن و پايگاهها باشد که در آن کارهاي ويژه اتفاق بيفتد. در سال 96 قصد داريم از حضور فارغالتحصيلان مختلف دانشگاهي براي کارهاي مطالعاتي و مستندنگاري استفاده کنيم و اعتباراتي نيز براي آن در نظر بگيريم.»
در راستاي پروژه «ارتقاي فناورانه کاخموزه گلستان» در فروردينماه سال 1395، پروژه «تجهيز زيرساخت شبکه و فيبر نوري» کاخ که به عنوان پروژهاي زيرساختي پيشنياز انجام ساير پروژهها بود، به پايان رسيده بود.
منبع: مجله دانش بنیان
ارسال به دوستان