پيشران دنياي فردا

 

آنچه باید درباره فناوری‌های نرم بدانید

سيستم‌هاي دانشي کاربردي و نشئت‌گرفته از علوم انساني - اجتماعي که الزاما برون‌داد ملموس و مادي ندارند، اما از حيث قابليت ايجاد تغيير و تحول در رفتار بشر و خلق ثروت مي‌توانند از اثرگذاري قابل توجهي برخوردار باشند، فناوري‌هاي نرم ناميده مي‌شوند.

فناوري نرم بايد واجد دو ويژگي عمومي باشد:

1- فناوري نرم بايد شامل يك سامانه دانشي كاربردي از ابزارها، رويه‏ها و مقررات براي حل مسائل باشد.

2- فناوري نرم بايد موجب خدمات‌رساني در راستاي تغيير اجتماعي و گسترش اقتصادي باشد.

به اختصار مي‏توان گفت فناوري نرم، فناوري انديشمندانه خلاقيت و نوآوري است كه در انديشه، ايدئولوژي، احساس، ارزش‏ها، ديدگاه‏هاي جهاني، رفتارهاي فردي و سازماني و تمامي جنبه‏هاي غيرمادي جامعه بشري تمركز يافته است.

فناوري نرم مفهوم جديدي نيست. هزاران سال است که انسان در حال ايجاد و توسعه فناوري نرم و بهره‌برداري از آن بوده است. اما به دليل تاثيرات عظيم صنعتي شدن و دستاوردهاي چشمگير علوم و فناوري طبيعي، فناوري نرم تحت پوشش فناوري سخت قرار داشته و به‌عنوان گونه‌اي از فناوري، به‌ندرت به‌ طور آگاهانه توسعه يافته است.

اخيرا رفتار بسياري از مردم به عنوان مصرف‌کنندگان با تاکيدي تازه بر مصرف روحي مطرح شده است. براي رفع اين نياز، آرايه عظيمي از دانش و منابع فرهنگي در قالب محصولات فرهنگي تدوين و به بازار مصرف ارائه شده است. موضوعاتي که فناوري‌هاي نرم از طريق ترکيب دانش تکنيک‌هاي علوم طبيعي و علوم فرهنگي - اجتماعي به آن‌ها مي‌پردازد، عبارتست از:

- شرايط ظهور و اهميت فناوري‌هاي نرم                                                           

- حرکت به سمت جامعه دانشي

- اهميت روزافزون توليد فکر و تحقيق و توسعه

- يافتن راه‌حل‌ها براي بهبود سازگاري محيط‌زيست و نظام اجتماعي

- پشتيباني از خشنودي فکري و آرامش خيال

- نرم ‌کردن بسياري از سخت‌افزارها و فعاليت‌هاي سخت‌افزاري

- انساني نمودن هر چه بيشتر سخت‌افزار

انسان در نگاه فناوري نرم

در فناوري نرم، بدن انسان به‌ عنوان يک کليت زنده با شعور، احساس، افکار و ارزش‌ها تلقي مي‌شود. از طرفي فناوري سخت بر اين عوامل انساني نيز تاکيد مي‌کند، اما خيلي دلواپس ظرفيت و واکنش انسان به سمت «خارج» و «ماده» است، در حالي‌که فناوري نرم بيشتر به فعاليت‌هاي روان‌شناختي بشر مانند درک، احساس، حالت، فکر، الگوهاي فکري، ارزش‌ها، سنت‌ها، عادت، شخصيت و توانمندي کنترل فعاليت‌هاي روان‌شناختي توجه دارد. بنابراين پارامترهاي اصلي فناوري نرم عوامل گوناگون روان‌شناختي، اجتماعي و فرهنگي هستند.

 

فناوري نرم و نوآوري

نوآوري در فناوري نرم غالبا با تغييرات در شيوه زندگي، ارزش‌ها، سطح تقاضاها و الگوهاي فکري مردم آغاز مي‌شود. قوانين، مقررات، سيستم‌ها و نظام‌ها، نوآوري در فناوري نرم را محدود مي‌سازند، در حالي‌که نوآوري در فناوري سخت چنين نيست. نوآوري در فناوري نرم مستلزم تخريب فعال قوانين و مقررات قديمي است.

همچنين فناوري نرم در مقايسه با فناوري سخت داراي برخي مشخصه‏هاي انحصاري به شرح ذيل است:

1- فناوري نرم رابطه عميق‏تر و نزديك‏تري با انسان و فرهنگ دارد و رفتار، كنش، واكنش و برهمكنش‏هاي انسان را به مثابه موضوع عملياتي خود مورد توجه قرار مي‏دهد.

2- عوامل انساني و محيط اجتماعي عوامل اساسي شكل‏گيري، ارائه، قالب‏ريزي و نوآوري فناوري نرم هستند. بر همين اساس، فناوري نرم از افكار، ديدگاه‏ها و فرديت بشر قوام مي‌گيرد و مسير فناوري‏هاي سخت را كنترل مي‏كند.

3- فناوري نرم در عوالم روحي و معنوي ريشه دارد و سامانه كنشي هماهنگ دروني و سامانه رفتاري را مورد توجه قرار مي‏دهد.

4- فناوري نرم خنثي نيست و رويكردي دو گرايشي دارد. گرايش‏هاي دوگانه فناوري نرم از عملكرد‏هاي دوگانه‏ محور آن سرچشمه مي‏گيرد كه در آن نيروهاي بهره‏ور و روابط توليدي را به طور هم‏زمان آشكار مي‏سازد.

5- فناوري نرم در برابر چارچوب‏هاي رايج و استانداردسازي مقاومت مي‏كند. ساختار فناوري نرم و تشكيل آن اجزايي مانند عوامل روان‏شناختي، اجتماعي و فرهنگي موانع جدي در مسير استانداردسازي آن هستند. به عبارت روشن‏تر، فناوري نرم داراي جنبه‏هاي آشكار و ضمني است.

6- فناوري نرم داراي مرزهاي مبهم و نامشخص است و از آن‌جا كه با عوامل انساني ارتباط تنگاتنگ دارد، مرزهاي ميان علم و فناوري با پيچيدگي و ابهام فراوان روبه‌رو است.

7- برخي از فناوري‏هاي نرم به محصولات و خدمات تبديل نمي‏شوند، بلكه مانند برخي از فناوري‏هاي سخت اساس و پايه صنايع را شكل بخشي و براي تامين خدمات و محصولات ديگر به كار گرفته مي‏شوند.

8- نوآوري در فناوري‏هاي نرم با تغيير در شيوه نگرش، زندگي، ارزش‏ها، سطح تقاضا و الگوهاي فكري تازه ايجاد مي‏شود.

9- فناوري‏هاي نرم ناچار هستند در عمل با يكديگر تركيب يا يكپارچه شوند، زيرا اجرا و موفقيت‏ فناوري نرم نيازمند رويكردي جامع و تماميت‌نگر به كاربرد آن است.

10- رابطه ميان فناوري نرم و قوانين بسيار تنگاتنگ است. اين فناوري در سرشت خود با قوانين و مقررات عجين شده است. فناوري نرم پايه و درونمايه نوآوري در قوانين، مقررات، سامانه‏ها، نظام‏ها و سياست‏هاي مربوطه را شكل مي‏دهد.

 

ضرورت تحقيقات در زمينه فناوريهاي نرم

تحقيق در زمينه فناوري‌هاي نرم به چند دليل داراي اهميت روزافزون است. دلايل آن عبارتند از: اهميت روزافزون علوم و فناوري‌هاي نرم در جهت حمايت از فعاليت‌هاي فکري انسان‌ها، بالارفتن اهميت علوم و فناوري‌هايي که به پديده‌هاي اجتماعي مي‌پردازند و علوم و فناوري‌هايي که قادر به مشارکت در ايجاد جامعه‌اي هستند که مردم بتوانند به‌راحتي و با آرامش خيال در آن زندگي کنند و در نهايت اهميت روزافزون علوم و فناوري براي کاربرد درست سخت‌افزار.

 

قدرت فناوريهاي نرم

با توجه به گستره وسيع كاربرد فناوري‏هاي نرم و محوريت انسان و جنبه‏هاي گوناگون وجود او در اين كاربردهاي اثربخش و تعيين‌كننده، عرصه دفاع نيز به‌شدت در حوزه اثر اين فناوري‏ها قرار مي‏گيرد. نگاهي به چگونگي پيدايش و اجراي اقدام‏هاي نظامي اخير در عرصه جهاني، به ويژه نبرد امريكا در عراق، اين واقعيت را آشكار مي‏سازد كه فناوري‏هاي سختي كه در اين نبردها به كار گرفته شده‏اند، با تكيه بر آماده‏سازي‏هاي روحي - رواني و بسترسازي فناوري‏هاي نرم اثربخشي خود را به اثبات رسانده‏اند.

فناوري‏هاي نرم، زيرساخت و بستر كاربست فناوري‏هاي سخت هستند و جزو فنون مديريتي و سامانه‏هاي اثرگذار بر انديشه و روان انسان‏ها و جوامع به حساب مي‌آيند، به همين خاطر در مقوله‏ دفاع جايگاه ارزشمندي دارند. در عرصه فرماندهي و كنترل عمليات، فناوري‏هاي نرمي مانند C4I به كمك فرماندهان نظامي شتافته‏اند. بدون ترديد، اين دسته از فناوري‏ها اثربخشي و اهميت فراواني در مقام مقايسه با فناوري‏هاي سخت دارند. درحوزه انتقال فناوري‏هاي دفاعي نيز، سامانه‏هاي مديريتي و دانشي در قالب فناور‏ي‌هاي نرم نقش برجسته‏‏تري را بر عهده دارند، به گونه‏اي كه بدون كاربست آن‏ها انتقال فناوري يك محصول به شيوه‏اي مناسب صورت نمي‏گيرد. در عرصه هوشمندسازي ابزارها، ادوات، تجهيزات، سامانه‏هاي دفاعي، نرم‌افزارهاي رايانه‏اي به مينياتوري‌سازي و هوشمندسازي سخت‏افزارهاي تسليحاتي پرداخته‏اند. شبيه‏سازي واقعيت‏هاي بيروني (واقعيت مجازي) براي هدف‏هاي آموزشي و كاهش خطر‏پذيري، استفاده از هوش مصنوعي در پردازش سريع اطلاعات و تصميم‏گيري‏هاي شتابان، جنگ‏هاي اطلاعاتي به كمك نرم‏افزارهاي آفندي و ويروس‏سازي يا نرم‏افزارهاي پدافندي ضد ويروس و ديواره آتش از جمله كاربردهاي فناوري نرم در حوزه دفاع هستند. پيدايش اين شرايط تازه در عرصه ميدان نبرد، حكايت از واقعيتي آشكار و ملموس دارد:

فضا و صحنه جنگ و دفاع آينده، سامانه‏ها و ابزارهاي نبرد از شكل‏گيري انقلابي تازه حكايت مي‏كنند. فناوري اطلاعات و ديگر فناوري‏هاي نرم، زمان و هزينه توليدات دفاعي را به شكل چشم‏گيري كاهش مي‌دهند و كيفيت انعطاف‏پذيري آن‏ها را افزايش خواهند داد. در چنين فضايي، فرماندهي و كنترل ميدان نبرد به‌شدت وابسته به مديريت اطلاعات و دانش‏ها و فناوري‏هاي پيراموني آن است. ترسيم دورنمايي اين چنين متفاوت از عرصه دفاع و ميدان‏هاي آينده نبرد در مفهوم تازه‏اي موسوم به «قدرت نرم» تجلي مي‏يابد. در حقيقت مراد از قدرت نرم استفاده بهينه از فناوري‏هاي نرم در عرصه قدرت و نبرد است، به گونه‏اي كه در سايه اثربخشي اين فناوري‏هاي نرم توازن قوا را به سود خود و عليه دشمنان بر هم زنيم و به كيفيتي دست يابيم كه موازنه قوا بر مبناي «قدرت نرم» به شيوه‏اي دلخواه فراهم آيد.

توليد و كاربرد فناوري‏هاي نرم مي‏بايستي در تمامي سطوح راهبردي، تاكتيكي و عملياتي به كار گرفته شود. اين ديدگاه براساس يك باور و درك پيش‌دستانه شكل گرفته كه معتقد است جنگ‏هاي آينده سرشتي نرم‏افزارمحور دارند و اقسام فناوري‏هاي نرم در اين مسير نقشي اساسي و بي‏بديل بر عهده‏ خواهند داشت.

بدون هيچ ترديدي بايد اذعان كرد كه فناوري‏هاي سخت با وجود جهش‏هاي شتابان و اوج‏گيري بدون كاربست نرم فناوري‏ها بيهوده و ناركارآمد هستند. اين گفته در خصوص قدرت سخت و قدرت نرم نيز مصداق دارد. نگاهي شتابزده به رشد شگفت‏انگيز فناوري‏ها و قدرت سخت به ما مي‏آموزد كه گسترش همه‌جانبه بخش سخت قدرت و فناوري مديون و مرهون فناوري و قدرت نرم است.

 

نگاهي به فناوري هاي نرم در ساير کشورها

چين؛ گرچه چين به اهميت تحقيق در اين حوزه در زمان اخير واقف شده (مثلا مرکز تحقيقات اخلاق کاربردي آکادمي علوم اجتماعي چين تشکيل شده است) اما هنوز خلأ بزرگي در تحقيقات فناوري نرم‌، به‌ ويژه در حوزه توافقات نهادي وجود دارد. در قوانين سيستماتيک (نظام‌يافته)‌، مقررات و ديگر نهادهاي متمرکز بر تحقيق، توسعه، کاربرد و صنعتي‌سازي فناوري ژن و استفاده و حفاظت از منابع ژنتيک کمبود وجود دارد. به علت اين‌که اين کشور در قانون‌گذاري جهت حفاظت از منابع ژنتيکي متوقف مانده است، چين در حفاظت قسمتي از نقشه ژن جمعيت خودش شکست خورد.

امريکا؛ در ايالات متحده، بروز پديده‌هاي متعدد، محيط نهادي مناسب را براي ثمردهي انقلاب صنعتي دوم ايجاد کرد. اين پديده‌ها شامل نوآوري عظيم سيستم مالکيت معنوي، توسعه سريع سيستم نهاد تحقيقات، مفهوم‌سازي، تئوري‌سازي و گسترش فناوري مديريت علمي، ايجاد فنون توليد دسته‌اي، عمومي‌سازي بازار سرمايه، توسعه شرکت‌هاي انحصاري و حمايت از قوانين ضد کارتل ايجاد شده طي اولين دوره شکوفايي الحاق شرکت‌ها و سيستم مهاجرت باز بود. تمام اين موارد، محيط را براي ظهور انقلاب صنعتي دوم آماده کرد.

 

مراجع:

- http://www. ayaronline.ir

- http://www.iranasef.org

- http://www.soroushdata.com

منبع: مجله دانش بنیان

کلمات کلیدی
//isti.ir/ZkTd